Hvordan ble Lørenskogdrakten til?
Da Lørenskog kommune fylte 100 år i 2008, ble Lørenskog Husflidslag forespurt om å lage en Lørenskogdrakt. Arbeidet startet allerede i 2002. Vi satte ned en komité bestående av medlemmer fra Lørenskog Husflidslag og Lørenskog Bygdekvinnelag.
Komiteen startet arbeidet med å samle inn gamle tekstiler og broderier fra gårdene i Lørenskog. Da ingen broderier egnet seg til en bunadsvariant, bestemte komiteen seg for å ta utgangspunkt i draktskikken rundt år 1900. Fargene er tatt fra et gammelt stripete underskjørt, funnet på Østby gård. Fargene symboliserer Lørenskog som landbruksbygd: sort representerer skogen og mørke rom, det brune jorda, den gylne fargen er åkeren som skinner i sola og den blågrønne gjenspeiler markas elver og tjern.
Mange krefter har vært i sving:
Solberg spinneri og designeren Åste Hofaker har hjulpet oss med å komme fram til riktig fargenyanser og design på stoffstripene.
Vevknuten i Nittedal med Kari Lassen Aas har utformet og vevd sjalene i samarbeid med komiteen.
Anna-Beth Kolstø, som til daglig er lærer ved Statens kunst- og håndverksskole i Oslo, har bistått oss med utforming av mønstrene etter våre tegninger.
Sølvtøyet er designet av Arnt Tellefsen, tidligere gullsmed på Lørenskog bygdemuseum.
Drakten består av en kvinnedrakt, en mannsdrakt, en jentedrakt og en guttedrakt. Drakten kan kjøpes enten som ferdig plagg tilpasset deg eller som materialpakke knyttet til et sømkurs.
Ta kontakt med:
Anne-Berit Wenger Flo, epost: floflo@online.no / mob.: 913 89 809